Wat is het meest ongelooflijke verschijnsel? Je staat erop. Overal om ons heen zijn reisbestemmingen met de mooiste natuurlandschappen. Een landschap dat echt adembenemend is, is er een met een waterval. Deze enorme krachten van de natuur zijn prachtig om te zien en zijn het zeker waard om zelf te gaan bekijken! Maar waar gaat de reis naartoe om de mooiste watervallen ter wereld te zien?

Er zijn ontzettend veel plekken met prachtige watervallen en daarom hebben wij er een aantal voor jou op een rijtje gezet. Hier zijn onze 5 favoriete reisbestemmingen om deze natuurlijke schoonheden zelf mee te maken (in willekeurige volgorde).

1. NIAGARA FALLS

Uitzicht op de American, Bridal Veil en Horseshoe Falls bij de Niagara Falls.Gelegen op de grens tussen de VS en Canada, zijn de Niagara Falls te vinden. Deze watervallen behoren tot de grootste en meest bekende watervallen van de wereld. Ze zijn niet erg hoog (51 meter) vergeleken met sommige andere watervallen op deze lijst, maar dankzij de breedte (1.203 meter) en de hoeveelheid water die hier passeert, is het een wereldwijd bekend fenomeen geworden.

Zowel aan de Amerikaanse als de Canadese kant van de watervallen liggen steden met de overeenkomende naam: Niagara Falls. Aan de voet van de watervallen is een brug die de beide kanten met elkaar verbind: Rainbow Bridge.

Op 29 maart wordt de Niagara Falls Runs Dry Day gevierd, die de opmerkelijke dag in 1848 herdenkt toen de rivier droog kwam te liggen dankzij blokkades van ijs. Deze blokkades riepen een volledige halt toe aan de stroming van de watervallen die normaal rond het verbazingwekkende aantal van 3.160 ton water per seconde ligt.

Er zijn veel accommodaties te vinden in het gebied waar de locals deze speciale dag vieren. Dus waarom zou je dit niet met ze mee vieren?! Bovendien, wie wil er nou niet een waterval zien die ’s avonds verlicht wordt?

Reistips:
Aangezien de Niagara Falls een super drukke plek kan zijn om te bezoeken, adviseren we je om tijdens de lente te gaan. De beste maanden om te gaan, zijn april t/m juni. Het is dan niet zo druk als tijdens de piekmaanden, maar de stand van het water is hoog en de temperatuur is lekker. Tijdens deze periode zijn er geweldige, wekelijkse vuurwerk- en lichtshows.

Je kan dan ook het beste Niagara Falls in Canada bezoeken en de Amerikaanse kant vermijden. De Amerikaanse kant komt lang niet in de buurt bij wat de Canadese kant te bieden heeft qua hotels, toeristische trekpleisters en uitzichtpunten.

Bestemming: Niagara Falls, Ontario, Canada

2. VICTORIA FALLS

Uitzicht op de kloof van de Victoria Falls met regenbogen.Gelegen in de Zambezi rivier op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, zijn de breedste watervallen van Afrika te vinden. Deze watervallen zijn 1.708 meter breed en hebben een hoogte van 108 meter! Iedere minuut dendert er ongeveer 500 miljoen liter water van de klif naar beneden.

In 1989 verklaarde UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) de watervallen als Werelderfgoed.

De Victoria Falls worden actief bezocht door toeristen die komen raften of kanoën. Het perfecte startpunt van je bezoek aan deze watervallen is Livingstone, een stad 11 kilometer van de watervallen vandaan.

Net zoals de Niagara Falls, heeft deze plek ook een verbindende brug. De Victoria Falls Bridge verbind Zambia en Zimbabwe met elkaar en voorziet je ook nog eens van een unieke levenservaring: bungeejumpen boven de Zambezi! Deze avontuurlijke ervaring ga je nooit meer vergeten!

Reistips:
Als je een blik wil werpen op de canyon vanaf de top van de waterval moet je in de maanden september t/m december komen. Tijdens deze periode is het water op een bepaald niveau wat een stenen barrière creëert vlak voor het punt waar het water naar beneden valt. Dit heet Devil’s Pool. Hier kun je dobberen met een onvergetelijk uitzicht, als je durft tenminste…

Hier is een 360° video om een indruk te krijgen van de avontuurlijke Devil’s Pool.

Bestemming: Livingstone, Zambia

3. IGUAZU FALLS

Uitzicht op een regenboog onderaan de Iguazu Falls.Het grootste deel van dit gigantische complex van watervallen is te vinden in de Argentijnse provincie Misiones (ongeveer 80%). Enkel ongeveer 20% van de watervallen zijn te vinden in de Braziliaanse staat Paraná. Het hoogste punt van de Iguazu watervallen is 82 meter en in totaal zijn ze maar liefst 2.700 meter breed.

Dit prachtige gebied bevat 270-300 watervallen, afhankelijk van de hoeveelheid water die passeert. Hiermee vormt het de grootste groep watervallen in Zuid-Amerika. De watervallen in Argentinië en Brazilië werden tot Werelderfgoed verklaart in 1984 en 1986, respectievelijk.

Het meest iconische deel van de Iguazu Falls is de ‘Garganta do Diablo’ wat Keel van de Duivel betekent. Dit is een halfronde waterval met een breedte van 150 meter en een diepte van 70 meter. Om het meest complete uitzicht van de watervallen te krijgen, moet je het uitzicht vanaf de Braziliaanse kant bekijken aangezien deze kant stroomafwaarts ligt.

Reistips:
We adviseren je om tijdens de maanden maart en april of augustus en september te gaan. Dit zijn geen piekperiodes wat betreft het waterniveau, maar het is niet zo druk als tijdens de Europese en de Braziliaanse zomermaanden (december t/m februari). Daarnaast valt er tijdens deze periodes minder regen en zijn de temperaturen aangenamer, aangezien het erg benauwd kan worden in dit klimaat.

Bestemming: Iguazú National Park, Misiones, Argentinië

4. ANGEL FALLS

Aanzicht van ver van de Angel Falls boven de jungle.Wil je ’s werelds grootste vrij vallende waterval zien? Dan moet je Angel Falls bezoeken! Dit aardse schoon is niet minder 979 meter hoog en is gelegen in Nationaal Park Canaima, Venezuela aan een vertakking van de Caroni rivier. Angel Falls werden in de Werelderfgoed lijst opgenomen in 1994.

In het gebied van deze geweldige reisbestemming zijn veel tafelberg formaties, genaamd tepuis, te vinden waarop erg karakteristieke vegetatie te vinden is. In de tropische regio’s transporteren deze rotsformaties hun overvloed aan water via ondergrondse grotten naar de randen ervan, wat een prachtig uitzicht voor ons oplevert om van te genieten.

Om een indruk te krijgen, is hier een 360° video van Angel Falls gezien vanuit de lucht.

Reistips:
Deze bestemming is wat lastiger om te bereiken aangezien het in een geïsoleerde jungle ligt (wat zorgt voor nog meer opwinding en bevrediging!). Het startpunt van deze reis is kamp Canaima. Vanaf hier vaar je over een rivier naar de voet van de watervallen. Deze boottochten over de rivier vinden gewoonlijk plaats van juni t/m december. Tijdens deze periode zijn de rivieren diep genoeg om over te varen. Na december begint het droge seizoen en wordt het waarschijnlijk een stuk moeilijker om de prachtige watervallen te bereiken.

Bestemming: Nationaal Park Canaima, Venezuela

5. YOSEMITE FALLS

Aanzicht van de Yosemite Falls vanaf de voet van de waterval.Om de hoogste waterval van Noord-Amerika te zien moet je naar Yosemite National Park gaan in de Sierra Nevada in Californië. Deze waterval is 739 meter hoog waardoor het de op 5 na hoogste waterval van de wereld is.

Het bestaat uit 3 delen: de Upper Yosemite Fall, Middle Cascades en Lower Yosemite Fall. Deze delen zijn bereikbaar vanaf verschillende startpunten.

De Upper Yosemite Fall biedt een adembenemend uitzicht met haar eigen 440 meter val over de rand van een hangende vallei. De Middle Cascades worden meestal verwaarloosd vanwege het gebrek aan publieke toegankelijkheid en zichtbaarheid. Dit komt door de erg smalle vorm van de kloof. De Lower Yosemite Fall is het meest bezochte uitzichtpunt. Vanaf hier kun je de 98 meter val van water zien die de Yosemite Creek vormt en uiteindelijk overloopt in de Merced rivier in de buurt.

Reistips:
Om Yosemite Falls te bezoeken adviseren we je om ergens laat in mei t/m vroeg in juni te gaan. Helaas is het lastig om drukke momenten te voorkomen omdat het park het gehele jaar door druk bezet is. Tijdens deze periode is het waterniveau echter dicht bij de piek, afhankelijk van het weer tijdens de afgelopen winter.

Echter kunnen sommige wegen of paden nog gesloten zijn vanwege sneeuw of ijs, dus een plan B hebben en voorbereid zijn op een wijziging in de route is aan te raden. Toch zul je waarschijnlijk het meeste plezier hebben van je bezoek tijdens deze periode aangezien de watervallen in optimale staat zijn.

Bestemming: Yosemite National Park, Californie, VS

 

Hiermee zijn we aan een einde gekomen van de lijst van onze 5 favoriete reisbestemmingen voor de mooiste watervallen ter wereld. Laat een reactie achter als je denkt dat we een bestemming zijn vergeten die ook in deze lijst had moeten staan!

Volg ons nu ook op LinkedIn, Twitter, Instagram en Pinterest. We posten iedere werkdag nieuwe, interessante content voor jou om van te genieten!

Jelmer van Zuijlen
Follow us

Jelmer van Zuijlen

Marketing Content Manager at Samdam
Passoniate content writer and online marketer who loves basketball and traveling.
Jelmer van Zuijlen
Follow us

Latest posts by Jelmer van Zuijlen (see all)