Rugzakken, je ziet ze overal, iedere dag. Voor heel veel mensen zijn ze essentieel op een dagelijkse basis. Een rugzak faciliteert je met een handige manier om je dagelijkse benodigdheden mee te nemen, of je nu naar school, werk of op een trip gaat. Echter, het kiezen van de juiste rugzak kan lastig zijn aangezien er zoveel keuze is. Maar maak je geen zorgen! Ik zal de stappen met je doornemen die nodig zijn om de beste keuze te maken.

Rugzakken op een houten vloer voor een witte muur

Stap 1: doel

De eerste stap op weg naar de perfecte rugzak is bepalen voor welke activiteiten je van plan bent om hem te gebruiken.

Ik heb 4 verschillende categorieën voor je onderscheiden: school/studiewerksport en trips. Ze bevatten allemaal verschillende aspecten die worden benadrukt.

School/studie

Voor school of studie heb je een stijlvolle rugzak nodig waarmee je al je boeken en je tablet of laptop mee kan nemen.

Een erg goed voorbeeld hiervan is de Eastpak Padded Pak’r.

Eastpak Padded Pak'r dagrugzak Flock Dash
De Eastpak Padded Pak’r is perfect voor het meenemen van al je boeken en andere school benodigdheden.

Werk

Rugzakken voor werk zijn functionele rugzakken die je documenten en laptop beschermen. Ze zijn stevig en bevatten geventileerde elementen.

De Samsonite Karissa is een voorbeeld van dit type rugzak.

Samsonite Karissa dagrugzak donker marine
Een ideale rugzak om naar kantoor mee te nemen dankzij het praktische design.

Sport

Sport vereist compacte rugzakken met precies genoeg ruimte voor je uitrusting en een drinksysteem. Ze zijn voorzien van ademende elementen om transpiratie te minimaliseren tijdens je inzet.

De Dakine Canyon is een geschikt voorbeeld voor deze categorie.

Dakine Canyon 16L dagrugzak Stacked
Met het drinksysteem en compacte design is de Canyon rugzak van Dakine klaar om op avontuur te worden genomen!

Trips

Voor korte trips zijn comfortabele rugzakken erg geschikt die de juiste hoeveelheid ruimte bieden voor eten, water, reserve kleren en een kaart.

De Dakine Wonder is een goed voorbeeld voor deze groep rugzakken.

Dakine Wonder 22L dagrugzak Waikiki
De Dakine Wonder is perfect voor citytrips met het ruime hoofdcompartiment en externe riemen om een jack of vest te bewaren.

Wanneer je de categorie met het juiste doel voor jou hebt gekozen, is het tijd om verder te gaan naar de volgende stap in het vinden van de ideale rugzak.

Stap 2: inhoud

De tweede stap in het kiezen van de perfecte rugzak voor jou is de inhoud bepalen. De gemiddelde rugzak bevat ongeveer 20-30 liter aan inhoud.

Weinig bagage

Wil je licht reizen en zo min mogelijk meenemen? Dan ben je misschien geïnteresseerd in het kiezen voor minder inhoud dan het gemiddelde. Tot 15 liter is de juiste maat voor jou!

Gemiddelde bagage

Wil je veel boeken voor school, documenten voor werk of wat reserve kleren voor je trip meenemen? Dan is een rugzak met een inhoud tot 30 liter beter voor jou.

Meer bagage

Ga je wandelen, fietsen of een andere buitenactiviteit uitvoeren? Als je genoeg eten, water, kleren en andere uitrusting wilt meenemen, is een grotere rugzak de beste keus. Voor deze omstandigheden is een rugzak met een inhoud tot 40 liter geschikt voor jou.

Nu je weet waarvoor je de rugzak nodig hebt en hoeveel inhoud de rugzak moet hebben, kunnen we door naar de derde stap.

Stap 3: features

De derde en laatste stap is het overwegen van welke features jouw rugzak moet hebben. Ik zal de belangrijkste met je bespreken.

Organisatievakken

Je kan kleine items waar je snel toegang tot wilt hebben in een organisatievakken opbergen. Bijna iedere rugzak heeft een organisatievak, maar toch moet je verzekeren dat hij voldoet aan jouw wensen.

Biedt het genoeg ruimte om je items te organiseren? Is het vak makkelijk toegankelijk zonder te veel moeite te hoeven doen?

Heupband

Een heupband stabiliseert je rugzak en maakt het dragen comfortabeler. Een rugzak kiezen met een heupband kan een wijze keuze zijn als je van plan bent om veel gewicht te dragen.

Voor lange wandelingen, bijvoorbeeld, raad ik je aan om een rugzak te kopen met een stevige, brede heupband. Met fietsen ben je beter af met een kleinere heupband die niet te veel druk uitoefent op je buik wanneer je op je fiets zit.

Dus denk nog eens aan het doel van de rugzak. Welke heupband zal het beste zijn? Of misschien heb je helemaal geen heupband nodig?

Schouderbanden

Net zoals organisatievakken, heeft bijna iedere rugzak verstelbare schouderbanden. Dit is erg belangrijk, aangezien dit het mogelijk maakt om de rugzak aan te passen aan de lengte en vorm van je rug.

Sommige rugzakken zijn ook nog eens voorzien van gewatteerde schouderbanden. In combinatie met de verstelbare schouderbanden, maakt dit het dragen van je rugzak nog comfortabeler.

Zorg er dus zeker voor dat je rugzak van deze features is voorzien!

Als je de rugzak in een fysieke winkel koopt, probeer hem dan eerst zelf uit en pas de schouderbanden aan om te zien of hij comfortabel genoeg voor jou is.

Geventileerde elementen

Speciaal voor activiteiten die fysieke inspanning vragen, raad ik je aan om te kijken naar rugzakken met geventileerde elementen.

Bijvoorbeeld, een geventileerd rugpaneel creëert ruimte tussen je rug en de tas wat een minder zweterig gevoel verzekert. Schouderbanden kunnen ook geventileerd zijn, wat voor het zelfde effect zorgt.

Het enige nadeel van geventileerde elementen is dat het zwaartepunt wat verder naar achter ligt, wat resulteert in dat het gewicht verder naar achteren trekt.

Wanneer je op zoek bent naar een rugzak om mee te nemen naar werk iedere dag, raad ik je aan om te zoeken naar deze features. Als je op je werk aankomt is een zweterige rug wel het laatste wat je wil…

Gevoerde vakken

Gevoerde vakken worden specifiek gebruikt ter bescherming van je laptop, tablet, of documenten die je met je meeneemt. Een rugzak met een intern gevoerd vak zorgt ervoor dat je je elektronische apparaat veilig mee kan nemen naar je les of werk zonder dat er krassen op komen.

Een geweldige vervanger van een externe hoes, zodat je je apparaat niet meer los hoeft mee te nemen!

Bovendien zijn er ook rugzakken met gevoerde (zonne)brilvakken. Deze vakken zijn erg handig om je bril krasvrij te houden!

Mesh-vakken

Een ander geweldige feature is een mesh-vak. Meestal zijn deze vakken aan de zijkant van je rugzak te vinden. Ze zijn gemaakt van erg flexibel materiaal zodat je gemakkelijk een fles of wat voedingsrepen erin kan bewaren.

Dit is een feature waarnaar je zou moeten zoeken wanneer je een rugzak nodig hebt voor sport of trips. Met deze mesh-vakken hoef je niet je rugzak af te doen om de spullen te pakken die je snel wilt kunnen bereiken.

Reik enkel naar de zijkant van je rugzak, pak je fles water en drink zonder je momentum te verliezen.

Externe riemen

Sommige rugzakken hebben externe riemen. Deze riemen zijn perfect voor het meenemen van extra bagage zonder dat je het hoofdcompartiment verder hoeft te vullen.

Wat extra kleding, een skateboard of soms zelfs een snowboard kan worden vastgemaakt aan rugzakken voorzien van deze feature. Dit is handig bij buitenactiviteiten en sport, wanneer je meer bagage wilt meenemen zonder een grotere rugzak nodig te hebben.

De stappen samenvatten

Het kiezen van de perfecte rugzak hangt af van 3 grote factoren: doel, inhoud en features.

Eerst moet je over het doel van de rugzak beslissen. Pas nadat je weet waar je de tas voor wilt gebruiken, zou je pas moeten gaan nadenken over de inhoud, wat ook deels afhangt van de eerste stap. Nu je hebt nagedacht over het doel en de inhoud, kan je gaan nadenken over de features die je graag terugziet op jouw rugzak.

Door deze stappen te volgen zal je de ideale rugzak voor dagelijks gebruik ontzettend snel vinden!

Welke rugzak is perfect voor jou? Wij zijn benieuwd! Vertel het ons door een reactie achter te laten 🙂

Jelmer van Zuijlen
Follow us

Jelmer van Zuijlen

Marketing Content Manager at Samdam
Passoniate content writer and online marketer who loves basketball and traveling.
Jelmer van Zuijlen
Follow us

Latest posts by Jelmer van Zuijlen (see all)