Het verhaal van American Tourister

De geschiedenis van de American Tourister start in 1932, toen immigrant Sol Koffler American Luggage Works oprichtte en de eerste winkel opende in een leegstaande supermarkt, waarbij hij al zijn spaargeld uitgaf voor deze nieuwe onderneming.

 

In een land dat getroffen werd door de Grote Depressie, was het Koffler's droom om een betaalbare maar duurzame koffer te ontwikkelen die zou verkocht worden voor $ 1. Hoewel het ontwerp van de koffer niet revolutionair was, slaagde de ondernemer erin om in het eerste productiejaar 5000 reistassen te verkopen. Koffler had geleerd hoe deze koffers te maken toen hij eerst in een fabriek voor de productie van reiskoffers en vervolgens in een voor portemonnees werkte.

 

In die tijd werden reistassen gemaakt van dunne houtreepjes bedekt met papier, stof of leer, maar Koffler wilde een meer duurzame bagage vervaardigen. Hiertoe paste hij de machines, die gebruikt werden om triplex radio kasten te maken, aan en slaagde erin om een nieuwe methode te ontwikkelen die hem toelieten reistassen te maken met een eenvoudiger ontwerp en grotere duurzaamheid.

 

Het was meteen de start van decennia van innovatie en nieuwe normen voor de bagage industrie

 

In de eerste fase werkte hij alleen en regelde alle aspecten van de nieuwe onderneming zelf, maar al snel huurde Koffler meer werknemers in voor het productieproces en besloot om zich alleen bezig te houden met het ontwerp en de verkoop. Dit was een verstandige keuze, en de productlijn werd uitgebreid met nieuwe maten, kleuren en modellen. In tegenstelling tot de meeste reistassen van die tijd, waren Koffler's koffers compact en beschikten over geronde hoeken, voeringen en zakken met rits. Deze nieuwe koffers niet alleen mooier maar ook duurder werden verkocht voor $ 2- $ 3, werden al snel een succes, en zetten een nieuwe standaard voor de industrie.

 

American Luggage Works breidde verder uit, in de vroege jaren 1940 bestond het aanbod van de onderneming uit koffers in acht maten. Tijdens de oorlog introduceerde Koffler een revolutionair materiaal: hij was de eerste fabrikant van een koffer geheel in vinyl. De gestroomlijnde en soepele koffer vervaardigd uit gevormd gelaagd fineer resulteerde in een record verkoop: de productie van vinyl koffers en lederwaren van het hele jaar werden in twee uur verkocht.

 

Het bedrijf was al bekend om zijn innovatieve reistassen, maar Koffler wilde de lat nog hoger leggen door het produceren van de eerste koffers uit kunststof. De schalen van deze koffers waren licht maar sterk, omdat het materiaal veelzijdig en bestendiger was dan de vorige. De chemische kunststof samenstelling werd verbeterd in 1954 en stelde Koffler in staat om vrijwel onverwoestbare reistassen te produceren.

 

De verbazende duurzaamheid van de American Tourister koffers inspireerde de eerste reclamecampagne van het bedrijf, met advertenties waarbij de koffer onbeschadigd blijft wanneer een gorilla op een koffer beukt of een American Tourister koffer uit een vliegtuig valt. Het merk was een van de eerste die getest werd door stewardessen van grote luchtvaartmaatschappijen in de jaren 1960. Tegen het einde van 1970 was het bedrijf al een van de meest populaire in de Verenigde Staten, waarna Koffler het in 1978 aan Hillenbrand Industries, een meubelfabrikant uit Indiana, verkocht.

 

In de vroege jaren 1990, werd American Tourister verkocht aan Astrum International Corporation, een sales en productieholding, welke ook eigenaar was van Samsonite Corporation, een van Koffler's concurrenten. De nieuwe eigenaar wilde de twee merken van elkaar onderscheiden, waarbij de  American Tourister als de eerste keuze voor familie vakantiegangers wordt gepromoot, en Samsonite voor zakelijke doeleinden. In 1995 wordt Astrum opgesplitst in twee bedrijven, Samsonite Corporation behoudt beide bagage merken. American Tourister is vandaag, een van de bekendste en meest betrouwbare producenten van koffers in de Verenigde Staten en Europa.