Samsonite werd opgericht in 1910 door Jesse Shwayder, een Amerikaanse Joodse verkoper die werkte voor de Seward tassen Fabriek.  Dit bedrijf verkocht koffers aan de inwoners van Colorado.  Nadat hij verhuisde in de late jaren 1800 om zijn verkoopscarrière in een ander bedrijf verder te ontplooien keerde hij terug naar Colorado.  Hij gebruikte zijn spaargeld, zo een 3500 Dollar om zijn eigen bedrijf op te richten, hij begon met zijn activiteiten op 10 maart, 1910 met 10 werknemers.

In eerste instantie produceerde hij vouwtafels en meubilair.  Het bedrijf werd incorporated als de Shwayder Koffer Producenten Fabriek in 1912. wanneer Jesse zijn broers het bedrijf vervoegden.

Ze startten met de productie van koffers onder de naam “Samson”, deze naam, geïnspireerd op het bijbels karakter beschreef precies de lijn van producten geproduceerd door het bedrijf: sterk, weerbaar en ruw.

 

STATE-OF-THE-ART BAGAGE VOOR EEN UNIEKE REISERVARING

Toen werd bagage aanzien als luxe, voorbehouden voor de rijken, zij hadden de middelen om rond de wereld te reizen.  Zij konden niet alleen de exclusieve stukken kopen maar ook de hoge kwaliteitsdiensten gedurende het transport.  De koffers vervaardigd door Jesse’s fabriek werden ervaren als meer dan reisaccessoires, zij waren het symbool van macht, rijkdom en eindeloze mogelijkheden.

Schwayder had geen management kennis of ervaring maar had een gouden regel in het leven en implementeerde deze ook in het bedrijf.  Hij was een religieus man, Jesse zijn vraag aan alle bedrijfsafgevaardigden was: behandel anderen zoals u zelf behandeld wil worden, hij had deze laten graven op gouden armbandjes.  Deze toewijding en aandacht werd overgebracht op het productieproces.  Het is geen verrassing dat Samsonite vanaf het begin bekend stond voor zijn uitstekend vakmanschap en aandacht voor detail.

Alhoewel de zaken stabiel waren en de broers na zeven jaar een winst hadden van 76 000 Dollar beseft Jesse dat hij niet alle kennis had om te strijden met de grote concurrenten.  Daarom besliste hij om een gevaarlijke maar belangrijke beslissing te maken: in plaats van goedkope bagage voor een groot publiek te produceren legde hij de focus op de kwaliteit van de koffers en niet de prijs.

Wanneer de Shwayder broers een foto namen rechtstaand op een van hun Koffers, lanceerden zij ongewild een van de meest populaire en effectieve marketing campagens voor hun koffers dewelke gepromoot werden als “sterk genoeg om op te staan”.  De high-end koffers geproduceerd door de Shwayder Manufacturing Company waren een van de meest duurzame op de markt, heel erg gewaardeerd voor hun kwaliteit.

In de jaren 1930 besloot Jesse om het bedrijf uit te breiden om de martkcrash te overleven.  Hij besloot om naast bagage ook zandboxen, nummerplaten en meubels te verkopen.  Het was een wijze beslissing want zo werd het bedrijf door de Grote Depressie geloodst zonder te moeten stoppen met de productie van bagage.

In 1939 introduceerde het bedrijf een slanke design koffer met als naam “Samsonite”, dit model had gevulcaniseerd fiber cover en een smalle vorm.  Twee jaar later werd dit de nieuwe merknaam  voor al hun producen  In 1941 lanceerden zij de Streamlite reistassen, een innovatieve lijn van producten vervaardigd uit houten frames met gevulcaniseerde vezels en gedecoreerd met namaakleder.

De duurzame producten vervaardigd door Schwayder’s bedrijf werden gewaardeerd voor hun innovatie kenmerken.  Zoals sterke hendels, speciale voeringen, fiber afwerkingen.  Na de oorlog breide het bedrijf opnieuw uit door middel van hardschalige koffers voor muzikale instrumenten en elektronische aparaten.  In 1956 werd de Ultralite bagage geïntroduceerd, het was de eerste collectie reistassen met een licht maar sterk frame vervaardigd uit magnesium en omhuld met kunststof.

 

VAN KLEINE BAGAGEFABRIEK TOT MULTIMILLIONAIR BEDRIJF

Alhoewel Jesse met pensioen ging begin jaren 1960 nam zijn zoon King David zijn taak over en bleef het bedrijf verder uitbreiden.  Het bedrijf bleef zijn positie versterken als een internationaal erkend multimillionair bedrijf.  In 1961 ondertekende King David een overeenkomst met Godtfred Kirk Christieansen, de President van de Lego group een 99 – jarige licentie de exclusieve distribute van marketings sets onder de naam van Lego by Samsonite, dit voor geheel Noord – Amerika.  De overeenkomst eindigde in 1972 maar Shwayder bleed de distributie doen in Canada tot 1988.

In 1962 produceerde Shwayder’s bedrijf de klassieke Attache koffer, de eerste magnesium versterkte ABS – documentekoffer voor zakenmen.  3 jaar later, in 1965, werd het bedrijf Samsonite Corporation naar aanleiding van zijn best verkocht product.

Begin van de jaren 1970 ontwikkelde Samsonite een lijn van zachschalige bagage en bouwde nieuwe fabrieken in New Mexico en Arizona maar het slechte management leide tot de Verkoop aan de Beatrice Foods Corporation in 1973.  Met de nieuwe financiële steun bleef Samsonite  zijn producten ontwikkelen en uitbreiden op een revolutionaire manier.

In 1974 produceerde het bedrijf de eerste Samonite koffer op wieltjes en in 1989 werd de eerste koffer met een piggyback systeem ontworpen.  Er werd gebruik gemaakt van hoge kwaliteitsmaterialen en originele ontwerpen.  Samsonite focuste zich op hoge kwaliteitsmaterialen en originele ontwerpen.  Ze maakten van hun producten helden van de reclame.

In 1993 verwierf Samsonite het bedrijf American Tourister en lanceerde de eerste damescollectie, handycase.  Vier jaar later produceerde het de eerste koffer met grote wielen om makkelijker trappen te kunnen nemen en in 2000 produceerde het bedrijf de eerste Samsonite Aluminium koffer.  Alhoewel reistasen de voornaamste focus had, bleef Samsonite zijn portfolio uitbreiden en begon met de productie van zakelijke en computertassen, outdoor en vrijetijdstassen, reisaccessoires, kampeermateriaal, camertasjes en sporttassen.

Jaar na jaar bleef Samsonite innovatieve bagage ontwerpen zoals de eerste reiskoffer met trekhandvat in 2001, de eerste reistas met een sterke, lichtgewicht shelpstructuur vervaardigd uit geïnjecteerde thermo panelen in 2002 of de eerste koffer met een multipoint slotsysteem.

Vanaf 2008 produceert Samsonite de sterkste en lichtste hardschalige koffers, vervaardigd uit Curv materiaal en met hetzelfde unieke ontwerp.  De geïntegreerde ergonomische hendels, vlotte wieltjes en ruime en praktische vakken maken van Samsonite reisoplossingen de meest geavanceerde en revolutionaire reisbagage actueel op de markt.

In 2018 lanceert Samsonite wereldwijd 23 collecties die vervaardigd zijn uit gerecycleerd polypropyleen of Recyclex™, een stof gemaakt uit 100% gerecycleerde petflessen. Als wereldwijde marktleider in bagage neemt Samsonite zijn maatschappelijke verantwordelijkheid en de introductie van deze 23 collecties onderstrepen hun 110 jarige geschiedenis in vooruitlopen in duurzame initiatieven.

In 2019 introduceert Samsonite de “Green Grey” editie van S’Cure ECO, de eerste Samsonite koffer die vervaardigd is uit gerecycleerd huishoudelijk kunststofafval. Zo wordt plastic afval hergebruikt en materiaal dat te waardevol is om weg te gooien, verwerkt in de schalen van dit hoogwaardig functioneel product.

In 2020 viert Samsonite haar 100 jarig jubileum en is het merk klaar voor het volgende hoofdstuk.

 

 

Latest posts by Daniel (see all)