Wist je dat het tot wel 1000 jaar kan duren voordat een plastic fles is ontbonden op een vuilnisbelt? Dat is toch hartstikke zonde voor een fles die ook ergens anders voor gebruikt had kunnen worden? Waarom zouden we de planeet vervuilen met plastic als we het opnieuw, voor een ander doel, kunnen gebruiken?

Parkland Meadow rugzak Army en een plastic water fles met het recycle symbool eromheen

Maak kennis met Parkland (Vancouver, Canada), een merk in de tassenindustrie dat zich precies daarmee bezig houdt.

In 2015 werd Parkland opgericht en realiseerde het haar visie van het produceren van buitengewone artikelen die voor individualiteit, plezier en het alledaagse leven staan.

Ze moedigen iedereen aan om dagelijks nieuwe dingen en plaatsen op te zoeken, aangezien er overal om ons heen prachtige plekken zijn, klaar om ontdekt te worden.

Bij Parkland houden ze het graag simpel. Ze ontwerpen duurzame tassen met strakke vormen en verfijnde details, en bovendien bieden ze een beperkte levenslange garantie op al hun artikelen.

Volgens Parkland’s brand director is er veel ophef in de industrie. Merken proberen allerlei exclusieve dingen te doen.

In tegenstelling daartoe probeert het merk uit Vancouver toegankelijk te zijn en zich te onthouden van alle details, riemen en ontwerpen. Parkland probeert iets zo simpel te doen dat ze ermee doorbreken.

Ze willen de mensen niet het gevoel geven dat ze een bepaald beeld van zichzelf neerzetten met de rugzak die ze dragen, omdat het met deze tassen niet gaat om gedefinieerd te worden door wat je draagt.

In plaats daarvan ziet Parkland hun duurzame rugzakken als lege canvassen. Jij definieert de tas; de tas definieert jou niet.

Parkland Meadow rugzak Skyline
Parkland Meadow rugzak – kleur: Skyline

Maar er zit nog veel meer achter dit Canadese merk dan het alleen ‘simpel houden’. Parkland’s primaire doel is om bij te dragen aan de vermindering van onze impact op het milieu.

Dit doel wordt omarmt door het bedrijf en al haar werknemers en gebruikt als richtlijn om de symbolische en esthetische waarde van hun eindproducten naar het volgende niveau te tillen voor hun klanten.

Dit maken ze waar door een groot wereldwijd probleem aan te pakken: het afval van plastic en de negatieve invloed hiervan op de wereld.

Alle duurzame rugzakken die Parkland produceert, hebben een buitenkant die gemaakt is van 100% gerecycled plastic verkregen uit waterflesjes. Dit is een geweldige manier om bij te dragen aan het gevecht tegen de vervuiling die afkomstig is van plastic afval.

Maar wacht even… Hoe wordt een plastic waterflesje verwerkt tot een materiaal waarmee de buitenkant van een rugzak gemaakt kan worden?

Duurzame rugzakken maken

Over het algemeen wordt de buitenkant van veel rugzakken gemaakt van polyester. In de meeste gevallen is dit polyester verkregen op de traditionele manier.

De traditionele manier van het maken van polyester gebruikt een zeer energie-intensieve chemische reactie waarbij kool, petroleum, lucht en water betrokken zijn. Niet erg milieuvriendelijk…

Gerecycled polyester verkregen uit plastic waterflesjes, daarentegen, vereist veel minder energie in het proces.

Parkland Bayside rugzak Patches Pop
Parkland Bayside rugzak – kleur: Patches Pop

Parkland heeft een video gemaakt waarin ze het productieproces van fles tot tas samenvatten op een simpele manier.

Eerst sorteren ze alle plastic flesjes waarna ze deze versnipperen. Het versnipperde plastic wordt vervolgens gesmolten wat resulteert in een zachte stof.

Deze stof wordt gesponnen tot draad wat daarna wordt geweven tot een canvas. Dit canvas wordt dan geverfd waarna het genaaid en verwerkt wordt op de duurzame rugzakken.

Hoewel het proces van het verkrijgen van gerecycled polyester verschilt van het traditionele polyester, is de kwaliteit van het eindproduct erg vergelijkbaar.

Maar het voordeel van het gebruik van gerecycled polyester, is dat Parkland daardoor in staat is om de hoeveelheid plastic afval dat in circulatie is te verminderen.

Parkland Franco rugzak Navy
Parkland Franco rugzak – kleur: Navy

Terwijl je dit leest, kan het zijn dat je zelf het probleem van plastic afval niet als zo’n groot probleem ervaart…

Als dit het geval is, denk dan even over het volgende na:

Iedere minuut worden er wereldwijd 1 MILJOEN plastic waterflesjes gekocht.

Van deze 1 miljoen plastic flesjes worden er ongeveer 200.000 gerecycled. Dit betekent dat de overige 800.000 simpel gezegd afval is aangezien het niet voor een ander doel wordt gebruikt.

Voor iedere rugzak die Parkland maakt, recyclen ze 12 waterflesjes. Die 12 waterflesjes hadden ook de aarde kunnen vervuilen, maar in plaats daarvan neemt Parkland dit afval en gebruiken ze het voor een geweldig en duurzaam doel.

Hopelijk zullen er nog meer merken zoals Parkland naam maken in de tassenindustrie, zodat de hoeveelheid van gerecycled plastic nog meer verhoogd wordt in de loop van de tijd.

Een duurzame toekomst

De producten van Parkland zijn al erg duurzaam en dragen al bij aan een verminderde impact op het milieu.

Echter streeft de organisatie nog steeds naar het verfijnen van de werkzaamheden door op zoek te gaan naar mogelijke innovaties en nog duurzamere stoffen.

In de toekomst ziet Parkland zichzelf de levensduur van hun producten nog verder verlengen.

Ze erkennen dat de huidige aanpak van het wereldwijde probleem geen oplossing is, maar het is wel een grote stap in de juiste richting.

Parkland Edison rugzak Classic Camo
Parkland Edison rugzak – kleur: Classic Camo

Bij Parkland streven ze ernaar om het voortouw te nemen op het gebied van duurzaamheid. Dat is ook waarom ze continu duurzamere manieren van werken invoeren binnen het bedrijf, buiten de productie om.

De kartonnen dozen die worden gebruikt voor het bezorgen van bestellingen, de zakken die gebruikt worden bij het inpakken en de seizoenscatalogi die worden geprint zijn allemaal gemaakt van gerecycled materiaal.

Zelfs de werknemers van Parkland dragen bij aan deze visie door een diepgaand recycle plan te volgen in het kantoor.

Bovendien zetten de meeste werknemers ook nog de extra stap (soms zelfs letterlijk) door te lopen, fietsen of het openbaar vervoer te gebruiken om naar het kantoor te reizen.

En daar houdt het nog niet op, aangezien Parkland altijd op zoek is naar manieren om de impact op de aarde te verminderen.

Daarnaast zal Parkland het concept van dagelijkse ontdekkingen blijven steunen. We hebben namelijk allemaal prachtige plekken om ons heen om te ontdekken, echter hebben sommige van ons deze plekken nog niet gevonden.

Daarom blijft Parkland mensen aanmoedigen om op te zoek gaan naar deze speciale plekken en hun duurzame rugzakken te gebruiken om alles mee te nemen wat ze nodig hebben.

In plaats van te genieten van het heden zijn we te druk bezig met het verlangen naar andere dingen. We zouden allemaal wat beter moeten kijken naar wat we al hebben en daar zoveel mogelijk van genieten.

Het lijkt ons leuk om met je in contact te blijven en je te helpen wanneer je vragen voor ons hebt. Zorg er daarom voor dat je ons volgt op social media! Je kan ons vinden op Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en LinkedIn.

Stuur ons gerust een berichtje!

Jelmer van Zuijlen
Follow us

Jelmer van Zuijlen

Marketing Content Manager at Samdam
Passoniate content writer and online marketer who loves basketball and traveling.
Jelmer van Zuijlen
Follow us

Latest posts by Jelmer van Zuijlen (see all)